Pandemin drabbar världen hårt – även musikbranschen

Jakob Snellman

Publiken jublar. Alkohol konsumeras flitigt av en brokig skara människor som kommit för att se kvällens uppträdande. Det ligger en påtaglig känsla av förväntan i luften. Snart är det dags att gå upp på scenen och släppa loss, och adrenalinet pumpar runt i kroppen. Den föregående artisten är nu klar med sitt uppträdande. Äntligen är det din tur att äntra scenen. Ta tag i mikrofonen och släpp allt annat.

Detta är något många sångare, band och andra artister på väg mot erkännande får uppleva i något skede – pressen blivande artister kan uppleva när de ser föregående artist uppträda och höja ribban för vad som i publikens ögon är ett bra uppträdande. Förmodligen kan alla som någon gång uppträtt på en scen känna igen sig, även om det finns de som trivs bättre och de som trivs sämre i dessa situationer. Jag har sjäv känt adrenalinet pumpa och omfamnat känslan när man tar tag i mikrofonen och pressen äntligen släpper.

Covid-19 satte dock stopp för uppträdanden och konserter världen över, och många artister och sångare, speciellt de som inte arbetar för något skivbolag, har fått söka efter andra inkomster.

I denna artikel studeras hur musikbranschen och specifikt hip hop- och rapgenren anpassat sin verksamhet som en följd av den pågående pandemin. I detta ingår bland annat marknadsföring av nya låtar, album och uppträdanden, försäljning av färdigt producerade ”beats” och marknadsföring av dessa, samt olika insamlingskampanjer till förmån för musiker. Fokus ligger med andra ord på hur livet bakom kulisserna i musikbranschen påverkats och förändrats av den pågående pandemin.

Det material som analyseras består av såväl egna erfarenheter och upplevelser, som nyhetsartiklar och olika marknadsförings- och försäljningskampanjer.

Musiker som förändrar sin verksamhet

Artister världen över, både kända och mindre kända, har hittat olika sätt att hantera den ekonomiska stress som pandemin orsakat, och musikföretagen kämpar för att klara sig och stöda olika artister ekonomiskt. Hur detta kan gå till presenteras här med hjälp av exempel från media.

Förenta Nationerna publicerade i april en engelskspråkig artikel på sin hemsida om rapparen Christian Lawrence Velez Zambrana från Bolivia, känd under artistnamnet, ”Krisso MC”, som tagit en annorlunda approach till pandemin (United Nations 2020). När pandemin slog till och landet försattes i karantän, så satte det stopp för rapparens karriär, vilket fick ”Krisso MC” att sadla om och istället börja samla och återvinna skräp.

Återvinning är hårt arbete, men det är ett arbete som enligt artikeln uppnår sitt syfte, nämligen att hjälpa Velez Zambrana komma bort från gängen i hans grannskap (Ibid).

Förenta Nationernas koordinator på plats i Bolivia, Susana Sottoli, bjöd i februari in Velez Zambrana till att delta i initiativet ”Yo en cuarantena” (”Jag i karantän”), med målet att inspirera barn och unga, samt sprida budskapet att man kan använda sin tid i karantän till att lära sig, att bygga förhållanden och att skapa nya projekt och drömmar som kan förverkligas i framtiden.

Velez Zambrana är inte den enda som mitt i den pågående pandemin försökt sprida hopp och positivitet. Rapparen Psychs från London är en av många artister som valt att släppa en låt med Covid-19 som tema. Den 18-årige rapparen sade i en intervju med BBC i mars att syftet med låten ”Spreadin’” är att dra uppmärksamhet till, och sprida kunskap om, pandemin (Gill 2020).

Låten, som släpptes på Youtube den 16 mars och i nuläget har ca 1,4 miljoner visningar, handlar om de förändringar i rapparens vardag som pandemin orsakat, och om att alla bör undvika närkontakt, kramar och handskakningar (Ibid).

Stjärnmusiker i reklamfilmer

Corona är, förutom namnet på viruset bakom den pågående pandemin, också namnet på ett ljust lageröl som produceras av Mexikos största exportbryggeri, Grupo Modelo.

Detta lageröl har som en följd av sitt namn associerats med viruset och figurerat i otaliga coronamem sedan pandemins början, så till den grad att den amerikanska pratshowen med komikern Conan O’Brien som värd den 5 mars 2020 laddade upp en video på sin Youtube-kanal där han skämtar om att de två associeras och poängterar att coronaviruset inte har något att göra med varumärket Corona.

Trots att lagerölen Corona inte på något sätt är sammanlänkat med coronaviruset, så har varumärket enligt en artikel som Marketing Dive, en engelskspråkig ekonomisk tidskrift, publicerat i augusti, fått en del kritik för en tidigare marknadsföringskampanj med frasen ”Coming Ashore Soon” (direkt översättn. ”kommer snart till land”), som lett till att beskyllningar om att lagerölens tillverkare använde sig av pandemin för ekonomisk förtjänst (Christie 2020). Samma artikel beskriver hur man anlitat hip hop-legenden Snoop Dogg för att delta i en marknadsföringskampanj (Ibid). Snoop Dogg är känd för att låna sin stjärnstatus, mot god betalning, till olika brand i mer eller mindre lustiga reklamkampanjer.

Pengainsamling i musikbranschen 

När pandemin slog till i början av 2020 så blev det ett hårt slag mot världsekonomin, och ett stort antal företag, försäljare och tillverkare av olika produkter och tjänster har fått avsluta sin verksamhet, en del permanent. Men trots alla dessa utmaningar så finns det även företag som kämpar för att stöda artister och låtskrivare, så som Beatstars.

Beatstars är ett företag, vars webbaserade tjänster idag används av producenter, artister och låtskrivare över hela världen. Företaget erbjuder en plattform för såväl skivbolag som frilansande producenter för att samarbeta och sälja färdiga så kallade beats, det vill säga färdigt inspelad instrumentalmusik utan text, till artister och låtskrivare, som söker efter inspiration eller musik till sina egna låttexter.

Beatstars grundades år 2008 av Abe Batshon, som enligt Forbes (Payne 2017) uttryckt en önskan att göra livet enklare för låtskrivare, musikproducenter och självförsörjande artister, och företagets tjänster har enligt Rolling Stone (Wang 2019) använts av ett flertal välkända rappare och låtskrivare, bl.a. Lil Nas X, Future, Nicki Minaj och Tekashi 6ix9ine.

Denna önskan att hjälpa aspirerande artister och låtskrivare finns kvar ännu idag, och det märks i och med de olika välgörenhetskampanjer som Beatstars inlett under årets gång.

Den pågående pandemin har satt otaliga artister och låtskrivare världen över i en svår ekonomisk sits. Kampanjen Artist Relief Fund inleddes av Beatstars med syfte att stöda artister och låtskrivare ekonomiskt. Genom kampanjen (som samlade in totalt 10.000 dollar) fick artister och låtskrivare ansöka om stöd i sina inköp av beats (Beatstar cares utan årtal).

Beats4love är en kampanj som inleddes av Beatstars med syftet att inspirera alla (artister, låtskrivare och producenter) att bidra med donationer till olika välgörenhetsorganisationer som kämpar för att göra världen bättre. Med hjälp av denna kampanj kan de producenter som använder Beatstars tjänster donera en del av sina intäkter till valfria organisationer, så som sjukhus och andra organisationer som kämpar mot Covid-19, eller till kampanjen som helhet. Hittills har 96.552 dollar donerats och Beatstars har själva valt att donera 40.000 dollar till kampanjen (Ibid).

Sist men inte minst, startades kampanjen Advertising Scholarships för att hjälpa producenter som drabbats ekonomiskt av pandemin, och riktades till de producenter som använder Beatstars olika tjänster för att sälja sina beats. Kampanjen inleddes för att stöda producenterna i marknadsföringen av deras produkter. Till denna kampanj donerades totalt 10.000 dollar och genom kampanjen kunde producenterna ansöka om ekonomiskt stöd för att marknadsföra sina produkter på hemsidan (Ibid). 

Slutsatser

Världen drabbades hårt i slutet av 2019 av en pandemi som har lämnat otaliga fysiska och mentala hälsoproblem, ekonomiska svårigheter och annat kaos i sina fotspår. Jag har själv till viss del drabbats liksom mina bekanta i musikbranschen, i och med att de platser där man kan uppträda stängdes och i princip alla planerade framtida uppträdanden fått ställas in. Uppträdanden och konserter är en viktig inkomstkälla för artister och arrangörer, och avsaknaden av dessa har lett till stora ekonomiska svårigheter inom musikbranschen.

Till följd av detta har inte bara privatpersoner utan också företag, artister, låtskrivare och producenter fått leta efter olika sätt att hantera krisen. Företag har startat kampanjer för att själva klara sig och för att stöda de artister i musikbranschen som får kämpa, och artisterna har själva kunnat söka ekonomiskt stöd från dessa kampanjer eller ta till olika marknadsföringsknep för att navigera denna kris.

I takt med utvecklingen av sociala media har artister, låtskrivare och band uppnått en form av förhöjd idolstatus, och människor vänder sig till dessa artister för att få motivation att klara sig genom inte bara de kriser som pandemin orsakat, utan också andra kriser.

Men trots denna förhöjda idolstatus så är dessa artister, låtskrivare, band och producenter endast människor, och musiken är för många ett jobb som man försörjer sig på. Det är också de som drabbas när coronapandemin antagligen har förändrat musikbranschen för alltid.

Källor

Beatstars cares [utan årtal]. https://www.beatstars.world/beatstars-cares [19.12.2020]

Christie, Dianna 2020. Corona taps Snoop Dogg for first campaign unifying family of brands. Marketing Dive 18.8.2020 https://www.marketingdive.com/news/corona-taps-snoop-dogg-for-first-campaign-unifying-family-of-brands/583683/ [19.12.2020]

Gill, Gurvinder 2020. Coronavirus: The drill track by rapper Psychs that’s ‘spreading awareness’. BBC 20.3.2020 https://www.bbc.com/news/newsbeat-51952766 [19.12.2020]

Payne, Ogden 2017. Beatstars: Introducing the startup making it easy for beat makers to collaborate and cash in with artists. Forbes 4.1.2017 https://www.forbes.com/sites/ogdenpayne/2017/01/04/beatstars-the-bootstrapped-startup-making-it-easy-to-purchase-a-no-1-hit/?sh=6fd5eea2725e [19.12.2020]

United Nations 2020. Bolivian rapper drops beats to beat COVID-19. 2020 https://www.un.org/en/coronavirus/un-joins-forces-rapper-bolivia-beat-covid-19 [19.12.2020]

Wang, Amy X. 2019.The music-making site that can get you a global hit (or a lawsuit). Rolling Stone 28.5.2019 https://www.rollingstone.com/music/music-features/beatstars-lil-nas-x-old-town-road-826936/ [19.12.2020]